Lineaire journalisten beperken het nieuws

De rol van journalisten in ons media landschap. In bijgaand interview komt de rol van journalisten aan bod. Journalisten zijn opgeleide vakmensen. Waar kunnen ze een betere rol pakken? Gisteren bekeek ik wat meningen op de Washington Post live. Waaronder dit interview:

http://wapo.st/2n3y9R6

Men stelt dat er een aantal oorzaken zijn waarom journalisten niet goed het nieuws (kunnen) weergeven.

  1. Er is ontzettend veel bezuinigd in nieuwsorganisaties, waardoor er minder mensen zijn om het nieuws te verslaan. Dit probleem speelt ook in Nederland (ook al toen ik een decennia geleden in de krantenwereld werkte)
  2. Mede door de ontwikkeling van technologie komt nieuws van alle kanten binnen bij mensen en journalisten. Aanname en copy-past gedrag ligt op de loer.
  3. De vorige presidenten gaven gecontroleerd nieuws op gepaste tijden, Trump maakt mede door social media de hele dag nieuws en nieuwsorganisaties zijn niet flexibel genoeg om daar effectief in mee te bewegen.
  4. Journalisten gaan minder het land in zowel landelijk als lokaal. Er is ook een gebrek aan lokale journalistiek waardoor de belangen lokaal niet aan bod komen.
  5. Journalisten moeten weer leren luisteren i.p.v. zenden en eigen mening achterwege laten.

Als ik hier de kern beschrijf, hebben we het ook in het journalistieke landschap over steeds verder ontwikkelde lineair denkende journalisten. En dat past prima bij de huidige menselijke lineaire ontwikkeling van het brein.

Zorgelijk.