Klantgerichte COVID-19 marketing supermarkten (e.a. ondernemers!)

Het huidige Corona virus (COVID-19) blijft 3 dagen besmettelijk op plastic, 2 dagen op roestvrijstaal en 1 dag op koper. Daarnaast blijven de menselijke uitscheidingen (vocht, niesen, kuchen, etc.) 3 uur in de lucht hangen (binnen).

Deze testresultaten werden 17 maart jl. gepubliceerd in The new england journal of medicine daarbij maak ik de aantekening dat er niet getest is op fruit of andere levensmiddelen of jassen, vloer, mensen, etc.

Toen ik dit ANP bericht van 17 maart jl. las, bleek slechts 1 Landelijke krant het te hebben overgenomen. Ook het RIVM repte er met geen woorden over. Ik ging eens buurten en vond gehoor bij de NOS. Ze besloten het ANP bericht te onderzoeken en s’avond om 19:54 uur had de NOS succesvol wederhoor gedaan ( Mariet Feltkamp, medisch viroloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum, viroloog Eric van Gorp van het Erasmus Medisch Centrum) en het nieuwsbericht gepubliceerd.

Gisterenavond keek ik naar de uitzending van eenvandaag. Op 4:00 min. komt even vluchtig een paar seconden het USA onderzoek voorbij. En een terugkoppeling van de RIVM dat we ons geen zorgen hoeven te maken.
Ondertussen ben ik in het bezit van een goed stel hersens, neem kennis aan, stel vragen en onderzoek zelf, ik neem niet klakkeloos iets aan en begrijp ook de verschillende belangen, naast het voorkomen van paniek. Daar heeft niemand wat aan.

Wat adviseerde ik mijn familie en vrienden (binnen de beperkte mogelijkheden in NL)?

 • Ga niet naar de supermarkt, als dat niet hoeft. Laat je boodschappen bezorgen. Lukt dat echt niet, ga dan pinnen met IWATCH (ongelimiteerd contactloos betalen) en vermijd contact met mensen en oppervlakten waar dat kan. Handschoenen en mondkapjes, bril op.
 • Blijf sporten, als de sportschool dicht is, neem de trap minimaal 2 keer hardlopend en wandel in de open lucht op snel tempo ( i.v.m. verhogen hartslag). Behoud conditie.
 • Aai geen honden of andere dieren die je niet kent. Een hond van een besmet iemand zou het virus in de neus kunnen meedragen (beperkte tijd) en als het op oppervlakten kan zitten, kán het eventueel ook op de hond zitten. En dus ook op jassen van mensen etc. etc. Ik krijg (as I write this) een bericht door van een bevriende dierenarts. Het RIVM heeft zojuist via het ANP laten weten uit voorzorg op te passen voor huisdieren van anderen.

Dat ze mijn eerste 2 adviezen niet overnemen zal weloverwogen zijn. Hoe moet het als je supermarkten moet sluiten?

Er is een ander advies vanuit mij. Op basis van de laatste onderzoeken adviseer ik elke supermarkt of andere winkel de volgende cyclus te volgen:

 • Dag 1:
  • Lock down & schoonmaak (detail schoonmaak)
  • Winkel vullen
 • Dag 2 en 3:
  • Lock down
 • Dag 4:
  • Winkel open (eerste 2 uur ouderen)
  • Terug naar Dag 1, cyclus opnieuw doorlopen.

Alle mensen die werken voor de supermarkt dienen beschermende maatregelen te nemen (masker, kleding, bril, handschoenen. De bezoekers ook indien mogelijk.

Dit betekent dat de winkel 1 keer in de 4 dagen open is. En om efficientie te bewerkstelligen is het van groot belang dat zowel ketens als lokaties van supermarkten met elkaar moeten afstemmen wanneer ze open zijn.

Ik diende hiervoor een pitch in bij de Gemeente Utrecht. Pitch kunt u hier inzien.