In control

“In control zijn”
 Organisaties investeren miljoenen om in control te zijn. Controle over data m.b.v. software, security, planmatig werken, aangestuurde medewerkers, beoordelings gesprekken, etc.

Toen ik de (header-) foto van Einstein met pop (1931) tegenkwam, kon ik niet anders dan het volgende concluderen:

Hij liet deze foto nemen in de tijd dat hij verschrikkelijk struggelde met de quantum theorie. Controle willen hebben zorgt voor (wetenschappelijk) onderzoek. Hij wilde weten. Hij kreeg quantum niet onder controle.

 

Wel was hij één van de grondleggers van quantum. Hier leuk omschreven.

Mensen die het nodig hebben om controle te hebben over “onderwerpen” (incl. mensen) zullen er alles aan doen om deze controle te krijgen. Lukt dit niet, dan zaken ze totaal de controle over zichzelf kwijt, moeten naar hun kern terug om eerst zelf weer in controle te zijn.

 

Ofwel: Innoveren is een wisselwerking tussen de wens naar externe controle en de noodzaak van interne controle.

Het één kan niet zonder de ander.

 

We hebben, hoezeer sommige wetenschappers of innovators ook willen claimen, quantum mechanica nog steeds niet onder controle. En dit zal zo blijven tot de wetenschap of de onderzoeker de controle kwijtraakt, terug gaat naar haar kern, zelfbewust kijkt of ze in staat is de oplossing te vinden en dat ook naar zichzelf én buiten zichzelf durft toe te geven.

Dit niet kunnen, willen of doen brengt alleen maar onnodige kosten met zich mee en stagnatie.